Boala ”reprezentării” la tinerii noștri studenți din România

Am considerat întotdeauna că independența personală se manifestă în primul rând prin libertatea opiniei. Iar libertatea opiniei se manifestă în primul rând prin autonomia exprimării acesteia. Cu alte cuvinte, nimeni nu are dreptul să vorbească în numele altcuiva, dacă persoana în cauză nu a autorizat acest lucru.

Când am venit în România, în 2007, eram un simplu cetățean străin care a fost admis la o universitate din București. Știam că în București și în România mai există mii, poate chiar zeci de mii, de persoane asemeni mie, adică oameni care se autodenumeau ”moldoveni”, unii punând în acest cuvânt anumite semnificații, iar alții, altele. Cu toate acestea, nu am căpătat ceea ce au căpătat unii, adică un simț de comunitate, de grup, și necesitatea de a-mi fi apărate interesele în fața autorităților române. Nu puteam să concep că aș fi altceva decât român, iar lipsa de acte care să ateste formal acest fapt o știam temporară. Așa a și fost.

În primul an și mai mult de jumătate dintr-al doilea am interacționat foarte puțin cu alți studenți originari din Republica Moldova, în afară de colegii de cămin. Apoi am aflat că există unii care se consideră ”șefi ai basarabenilor” și își permit să apară în societate ca reprezentanți ai acestora. De aici decurg mai multe fapte. Unul, foarte important, este proiecția mentală și contrucția instituțională a unei comunități distincte. Una care să necesite reprezentare și la nivelul căreia să se constituie asociații pentru a satisface această necesitate.

Așa-numiții ”lideri” au jucat pe sentimentul alienării pe care mulți studenți originari din Republica Moldova îl încercau aflându-se în România. În loc să contribuie cu tot ce puteau, cu experiența și cunoștințele lor, la depășirea acestui sentiment și la statornicirea acelor tineri în România, ei au preferat să-și creeze grupulețe pe care le conduceau, cu girul unor persoane sus-puse din instituțiile de stat ale României. Aceștia din urmă sunt la fel de vinovați sau poate chiar mai vinovați decât pretinșii ”lideri”. De dragul satisfacerii propriilor interese, ei au perpetuat timp de două decenii, in 1990 încoace, o stare de fapt nefirească, învrăjbindu-i pe ”tinerii basarabeni” pe criterii politice.

Iată că ne aflăm în 2012, 21 de ani după ce primii tineri din Republica Moldova au început să treacă Prutul ca să studieze în România. În sfârșit, câțiva cercetători de la CRPE au avut curajul să desfășoare o cercetare care a relevat faptul că acordarea de burse studenților originari din R. Moldova fără a-i supune unui examen de admitere și fără a introduce minime criterii meritocratice la primirea burselor face ca jumătate din studenții basarabeni să nu absolvească. Mărirea anuală a numărului de burse acordate de către statul român pune presiune asupra capacității universităților din România de a admite studenți la studii. În plus, nu toate locurile se ocupă, an de an numărul locurilor ocupate scade.

Cu toate acestea, anumite interese de ordin politic fac ca situația să nu se schimbe. E un lucru știut de mulți că în anii 90 și chiar până prin 2005 persoana care controla din umbră fluxul de studenți basarabeni către România era Iurie Roșca. Dacă vă interesează o sursă sigură care poate să vă confirme acest fapt, scrieți-mi în privat.

La fel se întâmplă și astăzi. Interesele politice ale actualei guvernări din România reclamă menținerea pozițiilor pe frontul ”studențimii basarabene”, pentru a asigra un număr maxim de voturi pro-PDL. Așa că ”șefii” ”comunității” basarabenilor din România lucrează de zor ca să asigure stăpânilor lor cât mai multe voturi. Aceștia reprezintă, în majoritate, vechea gardă a studenților basarabeni roșchiști, membri ai ”Noii Generații” și prelucrați să fie obedienți și să-și asculte stăpânii fără a crâcni. Majoritatea sunt niște moldoveni rusificați, în ciuda faptului că se declară români și flutură din tricoloare. Majoritatea încă nu au depășit mentalitatea de ”comunitate de moldoveni”, grup străin de români.

De când s-au făcut publice rezultatele studiului CRPE, împotriva studiului și a realizatorilor acestuia a pornit o adevărată vânătoare de vrăjitoare. S-a activizat toată clientela PDL-istă și a început să arunce cu zoaie într-un stil tipic roșchist-PPCD-ist care n-are nimic comun nici cu creștinismul, nici cu democrația. Astăzi apele s-au separat și e foarte clar ”who is who” în tot peisajul acesta româno-basarabean. În tinerii noștri ”șefi de comunitate”, îngâmfați și impertinenți, îi văd pe aceiași ciolănari și fripturiști corupți mai în vârstă. Numai că tinerii sunt în devenire, ei încă învață de la ”mentorii” lor mai bătrâni.

Oare chiar vă este pe plac, dragi studenți basarabeni din România, actuala stare de lucruri? Vă place când cineva vorbește în numele vostru, fără să fi existat vreun mecanism prin care să le fie acordat acest drept și această împuternicire? Traversăm o stagnare soră cu neunirea, înotăm în niște forme vechi, desuete, fără a încerca să ne adaptăm realităților de astăzi. Treziți-vă, dragi colegi, și dați-vă seama că sunteți români la voi în țară, persoane independente care nu trebuie să permită nimănui să vorbească în numele lor, ci să-și facă ei înșiși auzite vocile.

Published in: on februarie 4, 2012 at 5:19 pm  Comments (7)  

The URI to TrackBack this entry is: https://dannicu.wordpress.com/2012/02/04/boala-reprezentarii-la-tinerii-nostri-studenti-din-romania/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 comentariiLasă un comentariu

 1. Foarte bun articolul.

  • Multumesc, Radu!

 2. ceva nu este in regula pe VoxPublika.
  Articolul dumitale”
  –––––––––––––––––––––––––-
  ”Doamne, iartă-i, că nu știu ce fac!”, așa zise un prieten.
  Dan Nicu azi la 12:50
  –––––––––––––
  nu se poate de accesat !

  N.B.
  laude binemeritate pt. angajamentul civic !

 3. e adevarat ce spui Dan,am avut cu tine o discutie de acest gen.Ce mi se pare revoltator e tocmai faptul ca acesti tineri,mai ales bobocii,nestiind de fapt cum stau lucrurile,nu se vor integra,ci vor crea un fel de „stat in stat”.Or,scopul lor e tocmai sa invete ce sunt romani si ca izolarea e in defavoarea lor.

 4. Mda, cam adevar graiesti… si eu am simtit printre o parte din colegii mei din Basarabia nevoia de afiliere la un grup si eventual cu alonja si la un partid din Romania. Poate vine si din cauza faptului ca politica moldoveneasca este scindata pe linii mult mai groase in ceea ce priveste viziune si idealuri decat cea romaneasca… incercand sa se ghideze in Romania dupa realitatea politica din RM.

  E pacat dupa parerea mea, multi se izoleaza. Si e pacat pentru ca sunt manati ca un grup intr-o directie politica precum oile dupa pastor.

  Si cum boala e de ambele parti apare si efectul advers intalnit printre multi dintre romani mai ales acum cu dificultatile actuale.
  Multi vad asta ca un semn de oportunism si vor sa se delimiteze de ei considerandu-i slugi ale lui basescu, propagandisti pdl sau lesinati dupa cetatenie.

  Izolarea lor duce la rand la mitificarea fenomenului… o societate inchisa de basarabeni care servesc interesele politice ale unui partid politic ( aceasta opinie fiind deseori intalnita in mentalul colectiv). Si cum cel putin guvernul trecut era vazut cu o neincredere de peste 70% din populatia Romaniei…

  Oricum situatia nu se va schimba, oricine va guverna va incerca sa se foloseasca de 3-4 persoane in scop personal… e mai usor sa te folosesti de o mana de oameni care la randul lor sa tine in frau pe ceilalti, decat sa incerci sa integrezi intreaga comunitate.

  Poate cheia sta aici tocmai la refuzul basarabenilor de a pactiza politic. Sigur neinsemnand sa nu aibe idealuri politice, dar totusi sa le aiba pe baza parerii si experientei lor, nu pe baza la cine le spune seful de la organizatie ca e bun si ii ajuta basarabeni, restul fiind slugile rusilor (manipulari in stil sovietic pentru oricine stie reticenta societatii si politicii romanesti fata de rusia in genere).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: