„Anglia şi anarhiştii ei” sau „Cu guvernare nu e bine, fără guvernare e rău”

„Revoluţia anarhistă” din Marea Britanie nu e decât o aglomerare de jafuri şi furturi, un „festin” al distrugerii bunurilor private şi publice. La fel ca în celebra „Alice în Ţara Oglinzilor”, o capodoperă a geniului anglo-saxon de pe Albion, poporul englez se confruntă cu un „Zurbaliv” necunoscut, un monstru foarte fioros şi înspăimântător, cu atât mai straşnic cu cât nu-i sunt descrise, în faimoasa poezie a lui Humpty-Dumpty, nici „armele”, nici dimensiunile, ci doar caracteristicile moral-spirituale: „e scrunt şi rău” (traducere românească de Constantin Dragomir). Iar premierul David Cameron ar fi, în acest caz, acel viteaz neînfricat din poezie care urmând poveţele înţelepte ale tatălui său, a învins în luptă dreaptă fiara care teroriza meleagurile de poveste. Numai că din câte se pare, în Regatul Unit lucrurile nu vor reveni niciodată la „status-quo ante”, cel puţin în ceea ce priveşte activitatea instituţiilor de poliţie şi siguranţă naţională.

O altă ţară în care activitatea respectivelor instituţii este deja mult înăsprită iar aşteptările ca legislaţia în domeniu să se schimbe, oferind instituţiilor mult mai multe drepturi şi limitând libertăţile cetăţeneşti, sunt destul de mari. Aproximativ la fel s-a întâmplat în SUA după 11 septembrie 2001, cu renumitul „Patriot Act”.

Mai ales că britanicii au deja o tradiţie îndelungată în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, Scotland Yard (ministerul de interne) fiind unul dintre pivoţii principali ai acesteia. Mă refer la confruntarea seculară cu rebelii irlandezi, cunoscuţi începând cu 1919-1920 sub numele „Irish Republican Army”.

Cu ce fel de „terorişti” va fi purtată lupta de data asta? Cu nişte teen-ageri cărora testosteronul în exces le ordonă să spargă magazine, hipermarketuri, malluri, fără niciun motiv anume. Fără nicio cerere politică. Dar şi cu tineri mai în vârstă, capi şi membri ai lumii interlope, implicaţi în traficul de droguri şi arme.

Anarhismul este o ideologie care asumă desfiinţarea instituţiilor statului aşa cum le cunoaştem astăzi şi trecerea la alte forme de organizare socială. Forme sociale văzute, în anarhism, drept o alternativă superioară stării de lucruri actuale.

Pot fi numiţi „revoltaţii” britanici „anarhişti”? În nici un caz. Ei nu sunt decât adolescenţi şi tineri care au văzut de prea multe ori explozii, praf de puşcă, sânge, moarte, în filmele hollywoodiene pe care le îngurgitează. Şi au vrut să „experimenteze” şi în realitate. Numai că viaţa bate întotdeauna filmul, iar în Anglia viaţa, şi nu filmul, a ucis cinci oameni şi a rănit alte câteva sute.

Published in: on august 16, 2011 at 7:24 am  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://dannicu.wordpress.com/2011/08/16/anglia-si-anarhistii-ei-sau-cu-guvernare-nu-e-bine-fara-guvernare-e-rau/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 comentariiLasă un comentariu

 1. Nu am mai apucat sa ne cunoastem la Sulina, Dane. Nu sta in firea englezilor sa comita asemenea fapte, dar uneori societatile mai scartie, chiar se cele pe care le consideram aproape perfecte. Fereasca Dzeu de o asemenea perfectiune! numai bine

 2. Bravo pentru munca depusa !
  Sunteti cumva ruda cu istoricul Vlad. Nicu /1928 – 2004 / ?
  / „disparut” rapid la comanda cuiva /

  • Nu, nu suntem rude. Eu provin din nordul Moldovei, iar dumnealui, din centru-sud, am impresia (asa stiam)

 3. Multumesc pentru raspunsuri.
  L-ati cunoscut oare pe un alt student de la Bucuresti,
  Andrei Savciuc, si el sarmanul „plecat” rapid” dincolo in Nov.2009 ?

  • Da, l-am cunoscut.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: