Fii puternic! Calcă în picioare Codul Electoral!

Locuiesc în comuna Stăuceni, municipiul Chişinău. Ieri, 2 septembrie, pe la poarta mea au trecut trei tineri care au agăţat între gratiile porţii o înştiinţare de la Biroul Electoral al secţiei de votare la care sunt arondat. Pe foaia mică de formă pătrată era o invitaţie de participare la referendumul din 5 septembrie. Împreună cu aceasta, tinerii lăsaseră şi două materiale electorale ale Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Tatăl meu era prin grădină şi i-a văzut pe cei trei. S-a grăbit spre poartă să vadă ce au lăsat aceştia, dar când a ajuns în dreptul porţii, ei deja se aflau la vreo sută de metri de ea. După ce a văzut înştiinţarea şi pliantele PLDM, i-a ajuns din urmă pe băieţi şi i-a luat la întrebări. De ce înştiinţarea de la biroul electoral al secţiei noastre de votare, care ar trebui să fie adusă de către membrii biroului, în conformitate cu art. 30 punct d) al Codului Electoral, ne este adusă de către nişte tineri PLDM-işti împreună cu materialele lor electorale? Nu avem, oare, de a face în acest caz, cu o favorizare evidentă, în cadrul campaniei electorale, a unui partid politic, prin asocierea instituţiei electorale Biroul Electoral al Secţiei de Votare cu Partidul Liberal-Democrat din Moldova şi transferul pozitiv de autoritate dinspre această instituţie spre partid?

La întrebările pe care tatăl meu le-a adresat, cei trei tineri au spus că LI S-AU OFERIT BANI pentru a împărţi respectiva publicitate electorală, iar împreună cu ea şi înştiinţarea de la biroul electoral. Persoana care le-a oferit bani se numeşte Eugen Chichioi şi este unul dintre „activiştii de frunte” ai PLDM din comuna Stăuceni şi, în acelaşi timp, vicepreşedinte al organizaţiei sectoriale Râşcani a PLDM. Oferirea de bani tinerilor liberal-democraţi pentru a împărţi înştiinţări ale biroului electoral constituie o încălcare gravă a codului electoral, şi o imixtiune a activiştilor unui partid politic în activitatea unei instituţii de stat – Comisia Electorală Centrală (cu structurile locale ale acesteia).

Îi voi reaminti domnului Chichioi şi tuturor PLDM-iştilor din ţara asta care au impresia că pot exercita controlul asupra instituţiilor statului în scopuri partinice, că în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, art. 2 alin.2, niciun partid politic nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Or, în cazul nostru anume asta s-a întâmplat. Niciun partid nu se poate substitui statului, pentru că asta înseamnă totalitarism, asta înseamnă regres spre vremurile URSS. Instituţiile statului aparţin poporului, nu Partidului Stejarilor, din această cauză aceste instituţii trebuie să fie neutre.

Ce se întâmplă, dragi compatrioţi? Schimbăm dictatura roşie pe dictatura verde?

Published in: on septembrie 3, 2010 at 9:32 am  Comments (13)  

The URI to TrackBack this entry is: https://dannicu.wordpress.com/2010/09/03/fii-puternic-calca-in-picioare-codul-electoral/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 comentariiLasă un comentariu

 1. Bine a zis cineva: PLDM-ul e ca un harbuz, verde in afara si rosu in interior :))

 2. felicitari pentru documentarea juridica si pentru pozitia civica exprimata!

 3. Mare porcarie e si asta… Cred ca nu e un caz singular, cel al comunei Stauceni, cu parere de rau…

 4. presupun ca asta nu a schimbat decizia pe care ai luat-o vizavid de referendum. asta e important. comunistii au spalat creierii 8 ani pe toate mijloacele posibilie si eventual oricum au esuat. asa ca nu cred ca pldm ii intrece. nu cred ca asta a fost e decizie luata de liderii pldm de a face propaganda – pur si simplu unii membri sau simpatizanti sint mai „devotati” si intrec limita.

 5. Am fost azi la Spitalul Republican.
  toate uşile şi pe pereţi sînt afişe electorale peledemiste…

 6. Ce dovada ai tu ca acest domn Chichioi Eugen a dat bani. Poate esti tu chiar aceia care a luat bani pentru a publica acest articol .

  • Multstimată doamnă Olga Sîtnic-Opra, dovada este chiar marturia unuia dintre cei trei tineri. Aş vrea să vă spun că pe blogul meu eu am dreptul să public orice vreau. Atâta timp cât am dovezi şi mărturii, şi sesizez încălcări ale Codului Electoral şi ale Constituţiei Republicii Moldova, eu am dreptul şi datoria să le fac publice astfel încât să le cunoască lumea.
   Dacă dumneavoastră dispuneţi de mărturii sau dovezi că eu am fost plătit ca să scriu acest articol, poftim, prezentaţi-le.

 7. Ma Nicule, tu esti din echipa celuia care a furat toata comuna Stauceni.Chichioi este cel care a salvat comuna de comunisti, boule

  • Am dat „accept” la acest comentariu dintr-un singur motiv: ca toţi cei care îl vor vedea să aibă posibilitatea de a-şi forma singuri o opinie atât în legătură cu mine (şi cu cel căruia, de fapt, îi este adresat mesajul), cât şi în legătură cu tine. Ce bine îţi stă să numeşti cu cuvinte murdare, eşti PUTERNIC doar, trebuie să-ţi arăţi cumva puterea :)))

   • @Sandu: E un act de mare curaj să te ascunzi în spatele unei adrese de e-mail şi să insulţi oameni. E bărbăteşte ceea ce faci, nu?
    Dacă eşti aşa curajos, hai să ne vedem faţă în faţă şi să discutăm, să te văd şi eu cum arăţi, şi să-ţi prezint şi probele de rigoare.

  • Pentru Sandu foarte bine spus.

 8. Povesti de astea pot scri si eu.
  Asa ceva trbuie de argumentat,de adus dovada materiala,audio/video.

  • Domnule sau Doamnă Fără Nume:
   Există probe materiale (invitaţia de la Biroul Electoral al Secţiei de Votare (BESV), şi cele două materiale electorale PLDM, aduse simultan de către aceleaşi persoane (nemembri ai BESV) ceea ce constituie o încălcare a Codului Electoral, art.30 d) există mărturiile a mai multe persoane de pe strada Salcâmilor, care au primit la rândul lor invitaţia de la BESV împreună cu materiale electorale ale PLDM, există mărturia unuia dintre cei trei tineri.
   Cred că ai logică şi îţi dai seama că un simplu cetăţean nu umblă cu camera de luat vederi în spate 24 din 24 de ore, astfel încât nu aveam cum să obţinem probe video sau audio.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: